Υφασματολογία γενικά

Υφασματολογία

Υφασματολογία γενικά. Ονομασία υφασμάτων. Είναι η γνώση της δομής της κατασκευής και της ονομασίας  των υφασμάτων που προέρχεται από τον τρόπο της πλέξης ή της ύφανσης, την σύνθεση, την υφή και πολλές φορές και από την προέλευσή τους. Πολλές φορές θα συναντήσουμε ονομασίες επικαλυπτόμενες που στην ουσία εννοούμε το ίδιο ύφασμα. Π.χ. Μουσελίνα και σιφόν.


Αλπακά

Ύφασμα για παλτό Αλπακά

Alpaca  είναι η φυσική ίνα, το μαλλί δηλαδή που συλλέγουμε από την Αιγοκάμηλο .Είναι μαλακή, ανθεκτική και πολυτελής. Παρόμοια με το μαλλί των προβάτων, είναι θερμότερη, και δεν έχει λανολίνη , γεγονός που την καθιστά υποαλlεργική . Επίσης η ίνα Alpaca είναι φυσικά υδατοαπωθητική και δύσκολα αναφλέγεται. Η ίνα Alpaca  υπάρχει σε διάφορα προϊόντα, από πολύ απλά και φθηνά ενδύματα, που τα κατασκευάζουν οι αυτόχθονες στο Περού, μέχρι ακριβά ρούχα παλτό και κοστούμια.


Ανκορά

Angora. Αναφέρεται στο τρίχωμα που παράγεται από το κουνέλι Angora. Το Angora είναι γνωστό για την απαλότητά του, και τις λεπτές ίνες.  Είναι επίσης γνωστό για τη μεταξένια υφή του. Είναι πολύ πιο ζεστό και ελαφρύτερο από το μαλλί λόγω του κοίλου πυρήνα της ίνας. Δίνει επίσης στο μαλλί τη χαρακτηριστική αιωρούμενη αίσθηση.


Animal print

Μουσελίνα Animal μπλε

Στην Υφασματολογία ονομάζουμε τα υφάσματα που το τύπωμα τους παραπέμπει σε απομίμηση γούνας ζώου. Μπορούμε να ονομάσουμε έτσι οποιοδήποτε τυπωμένο ύφασμα ανεξαρτήτου ποιότητος. Σαν άνιμαλ επίσης ονομάζουμε και τα υφάσματα απομίμησης της γούνας ενός ζώου, που κατασκευάσαμε με διάφορες υφαντικές τεχνικές. Στην διπλανή μας φωτογραφία είναι μία μουσελίνα τυπωμένη με σχέδιο λεοπάρδαλης


Βατίστα -Βουάλ

Βαμβακερό κατά κανόνα ή και συνθετικό πολλές φορές. Πολύ λεπτό ύφασμα, σχεδόν διάφανο απλής ύφανσης. Κατάλληλο για πουκάμισο, μπλούζα και φόρεμα.  Πολλές φορές την χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι και για φόδρα. Θα την συναντήσουμε επίσης με την ονομασία  Βουάλ. Θα την συναντήσουμε και κεντημένη σε απλά σχέδια με την ονομασία Broderie anglaise


Βισκόζη

Βισκοζη πρώτη ύλη

Βισκόζη ή ραιγιόν. Είναι η πρώτη ύλη κλωστοϋφαντουργίας πού πήραμε από την κυτταρίνη του φλοιού δένδρου. Μπορεί σαν πρώτη ύλη να την συναντήσουμε σε μία πλειάδα ποιοτήτων είτε αυτόνομη είτε σαν μέρος της σύνθεσής τους. Φυτικό ύφασμα, δροσερό και μαλακό. το χρησιμοποιούμε για πιο ανάλαφρα ρούχα όπως παντελόνες, μπλουζάκια, φορέματα. 


Βελούδο

Βελούδο βαμβακερό πορφυρό

Στην Υφασματολογία ονομάζουμε έτσι ένα περίπλοκο και δύσκολο υφαντικά ύφασμα με πέλος. Το ύφασμα αυτό για πολλούς αιώνες ήταν συνώνυμο με τον πλούτο και την αρχοντιά. Πατρίδα του κατά πάσα πιθανότητα η άπω Ανατολή. Βελούδα υπάρχουν τα σταθερά βελούδα συνήθως βαμβακερά κατάλληλα για σακάκι παλτό κλπ. και τα ελαστικά, συνήθως για ελαφρύτερα ρούχα όπως φορέματα, μπλούζες κλπ.


Βελουτέ 

Ένα ελαστικο ύφασμα σιφόν χρώμα μωβ

Σε γενικές γραμμές ονομάζουμε έτσι τα υφάσματα που δίνουν την αίσθηση του βελούδου, χωρίς να είναι βελούδα. Είναι μαλακά και ευχάριστα στην αφή. Τα ράβουμε φορέματα, μπλουζάκια, ζακέτες ακόμα και κολάν επειδή είναι πολύ ανθεκτικό. Στην φωτογραφία μας είναι ένα βελούδο ελαστικό


Γκλίτερ

glitter diamont σε χρώματα

Γυαλιστερά υλικό σαν “Diamont” κολλημένο πάνω σε ύφασμα ή και σε τούλι. Τα υφάσματα αυτά είναι κατάλληλα για όλες σχεδόν τις χρήσεις. Από μπλούζες, εσάρπες, φορέματα, μέχρι ακόμη και πανταλόνια. Η κατασκευαστική τεχνική τους περιλαμβάνει την κόλα που απλώνεται στο ύφασμα και τα μικρά ας πούμε Diamont glitter που κολλάμε. Έτσι αν τυπώσουμε την κόλλα σε σχέδιο και τα γκλίτερ που θα κολλήσουν θα δημιουργήσου σχέδια. Glitter Extreeme Fashion πολύ μοντέρνα και εντυπωσιακά.


Δερματίνη

Δερματίνη Φίδι

Συνθετικό ύφασμα. Συνήθως ένα στρώμα πολυουρεθάνης πάνω σε κάποιο υλικό, ξερσευ κατά κανόνα, που με την κατάλληλη επεξεργασία μοιάζει πολύ με το δέρμα ζώου. Την δερματίνη την συναντήσαμε και σε απλή μορφή και με διάφορα σχέδια ώστε να έχει την ψευδαίσθηση δέρματος ζώου.


Ζακάρ

Ζακάρ κλοκέ ματλασέ Μπροκάρ

Όρος για όλα τα υφάσματα που έχουμε υφάνει με ειδικές μηχανές και με έναν συγκεκριμένο και περίπλοκο τρόπο ώστε να δημιουργούν σχέδια στην ύφανση. Είναι μάλλινα, βαμβακερά μεταξωτά όπως επίσης και με τις συνθέσεις αυτών π.χ. 60% μαλλί 20% ακρυλικό 20% μετάξι και ούτω καθ’ εξής. Θα τα συναντήσουμε επίσης και με διάφορες άλλες ονομασίες όπως Ματλασέ, Κλοκέ Μπροκάρ ή και Jaquard από το όνομα του μηχανικού που έφτιαξε αυτές τις μηχανές. Επίσης τα συναντάμε και σαν καλοκαιρινά και σαν χειμερινά.


Ζέρσεΐ

Πλεκτά υφάσματα, μαλακής και ευχάριστης υφής. Δώσαμε το όνομά τους από την περιοχή που τα πρωτοείδαμε στο Jersey της Αγγλίας. Υπάρχουν σε πολλές μορφές, από τα πιο απλά με απλή επίπεδη ύφανση, έως τα πιο περίπλοκα με ανάγλυφα σχέδια και μοτίβα. Στην φωτογραφία μας ένα ριγέ ναυτικό ζέρσευ “μαρινιέρα


Κασμίρ

ύφασμα για παλτό 100% κασμίρ

Το κασμίρ, με τις φωτεινές και απαλές του ίνες, είναι πολύ πιο ακριβό από οποιοδήποτε μάλλινο ύφασμα. Το μαλλί αυτό δεν το παίρνουμε από πρόβατα, αλλά από ένα είδος κατσικών που τις βρίσκουμε στην κοιλάδα Κασμίρ, μεταξύ των μεγάλων Ιμαλαΐων και της οροσειράς Πιρ Παντζάλ. Στη συγκεκριμένη περιοχή οι θερμοκρασίες είναι έως και -30 βαθμούς Κελσίου, επομένως το τρίχωμα των αιγών αυτών αναπτύσσεται πιο αργά και είναι πυκνό και ζεστό. Ωστόσο, αν ένα πρόβατο μπορεί να δώσει έως και τρία κιλά μαλλιού, μία κατσίκα από το Κασμίρ μπορεί να δώσει μόλις 200 γραμμάρια. Επίσης, το κασμίρ, σαν πρώτη ύλη είναι ευαίσθητο, και το επεξεργαζόμαστε πολύ προσεκτικά διότι εύκολα μπορούμε να το καταστρέψουμε από τα χρώματα και τα χημικά. (Από άρθρο της Καθημερινής). Με το μαλλί αυτό ράβουμε πολύτιμα ρούχα όπως παλτό παλτό κοστούμια κλπ.


Καρρώ

Υφάσματα Καρρώ σκωτσέζικα

Πολύ γενικός όρος για υφάσματα που μπορεί να είναι είτε απλά τυπωμένα βαμβακερά είτε πολύπλοκα περίτεχνα ζακάρ. Υφάσματα οποιασδήποτε μορφής γενικά που στο τύπωμα ή στην ύφανση δημιουργούν καρρώ.


Μπουκλέ

ύφασμα σανέλ ασπρόμαυρο

Στην Υφασματολογία αποκαλούμε έτσι οποιαδήποτε ύφασμα που στα νήματα που είναι υφασμένο υπάρχει ένας κόμπος – μπούκλα. Το κατασκευάζουμε από σχεδόν όλες τις πρώτες ύλες μαλλί, μετάξι, ακρυλικό με ειδικές κλωστές με κόμπους ή πολύ στριμμένα νήματα, έτσι ώστε να έχει σγουρή επιφάνεια. Δεν τσαλακώνει και μπορεί να είναι μονόχρωμο, μελανζέ, καρρώ ή τουιντ. Επίσης υπάρχουν υπέροχα σανέλ υφάσματα μπουκλέ όπως αυτό της φωτογραφίας μας


Κρεπ Σατέν

Υποαλεργικό κατάλληλο για φόρεμα Ύφασμα γυαλιστερό σατέν από την μία πλευρά και ματ κρεπ από την άλλη πράσινο

Είναι πολύ γενικός όρος για υφάσματα που συνδυάζουν το κρεπ και το σατέν. Δηλαδή η μία πλευρά είναι ματ και η άλλη γυαλιστερή. Και οι δύο όψεις του είναι χρησιμοποιήσιμες. Είναι μαλακό, συνήθως χυτό και είναι κατάλληλο για όλες τις χρήσεις. Το κατασκευάζουμε και αυτό από πολλά υλικά όπως μεταξωτό πολυεστερικό, ασετάτ, τριασετάτ καθώς και τις προσμίξεις αυτών, όπως modal, viscoze klp.


Κρεπ

Krep dior

Ακριβολογώντας για την κατασκευή των κρεπ υφασμάτων χρησιμοποιούμε κρεπ νήματα. Αυτά τα νήματα είναι πού δίνουν στα υφάσματα αυτά μία σγουρή, σαγρέ εμφάνιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις με διάφορες υφαντικές τεχνικές μπορούμε να παρουσιάσουμε την όψη ενός υφάσματος σαν κρεπ χωρίς την χρήση των νημάτων αυτών. Στην πραγματικότητα έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε κρεπ όλα σχεδόν τα υφάσματα που η ύφανσή τους δεν είναι λεία. Αυτό δεν είναι πολύ ακριβές. Δεν μπορούμε όμως να το θεωρήσουμε και ολότελα λάθος δεδομένου η ονομασία κρεπ έχει επικρατήσει σε όλα τα υφάσματα ασχέτως αν χρησιμοποιούν στην κατασκευή τους κρεπ νήματα .Γενικά κρεπ θεωρούμε το ύφασμα που έχει κίνηση, πέφτει και δεν είναι σκληρό. Κυκλοφορεί σε μάλλινο, συνθετικό, ολομέταξο. Είναι μονόχρωμο συνήθως και στην αφή είναι μη λείο.


Κασμηρο-φανέλα

Κασμήρια, μία συνήθης ονομασία υφασμάτων για ανδρικά κουστούμια, μεγάλης κατά κανόνα αντοχής, και αισθητά πιο σκληρά από τα υφάσματα για γυναικεία ρούχα. Μπορούν να είναι μάλλινα συνθετικά ή και σύμμικτα. Αν αυτά τα υφάσματα έχουν και χνούδι πίλινγκ, δίνουν την εντύπωση της φανέλας και έχουμε έτσι μία Κασμηροφανέλα. Για να έχουμε ένα ύφασμα με υφή φανέλας χρησιμοποιούμε το κατάλληλο νήμα ,ως μια πιο σωστή επιλογή. Επίσης μπορούμε να περάσουμε το ύφασμα από μία χνουδιάστρα μία μηχανική συρματόβουρτσα που ξύνει και χνουδιάζει το ύφασμα, μειώνοντας όμως έτσι την μηχανική αντοχή του


Μουσελίνα

Πολύτιμο διαφανές, αραχνούφαντο ύφασμα, αρχικά κατασκευασμένο από βαμβάκι ή και μετάξι. Σήμερα υπάρχει και σε μεγάλη ποικιλία συνθετικών με τέλεια χαρακτηριστικά. Θα την συναντήσουμε επίσης και με την ονομασία σιφόν siffon. Την κατασκευάζουμε σε πολλές ποιότητες με μικροδιαφορές στα νήματα που κάποια είναι πιο σγουρά και θα την βρούμε σε πολλές εμπορικές ονομασίες όπως hi-mhlti satine ή και τσαλακωμένη με στριμμένα δεξιόστροφα αριστερόστροφα νήματα. Σε κάθε περίπτωση με την ονομασία μουσελίνα ή σιφόν εννοούμε ένα διάφανο αραχνούφαντο ύφασμα.


Ρασμίρ

ελαστικό ύφασμα ρασμίρ στην ποιότητα Torino neon

Εμπορική ονομασία υφάσματος με δύο όψεις την μια περισσότερο γυαλιστερή από την άλλη. Μπορεί να είναι ελαφρά γυαλιστερή έως και σατέν. Το βάρος του είναι από 250 έως 350 gr/m. Αυτό πού καθορίζει την ποιότητα είναι η ισορροπημένη ελαστικότητα που πρέπει να έχει. Επίσης ένα ρασμίρ δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ψιλό και χυτό, ούτε πολύ στητό. Η σύνθεσή του είναι συνήθως 97-98%PL (πολυέστερ) με 2-3% ΕΑ (ελαστάν). Στο κατάστημά μας διαθέτουμε την καλύτερη ποιότητα ρασμίρ το torino-neon και το κλασικό Capri


Δαντέλες σαντιγί “Chantilly”

Δαντέλα κεντημένη σε τούλι και φωτογραφημένη πάνω σε τυρκουάζ ύφασμα

Πήραν το όνομά τους από την Γαλλική πόλη Chantilly όπου και πρωτοεμφανίστηκαν τον 17 αιώνα. Φυσικά εκτός από την Γαλλία κατασκευάστηκαν και στο Βέλγιο στην πόλη Bayeux αρκετά αργότερα καθώς επίσης και σε άλλες περιοχές. Είναι αραχνούφαντες φίνες δαντέλες που κατασκευάζονται από περίπλοκες μηχανές. Σήμερα βρίσκουμε αρκετά εργοστάσια στις περιοχές αυτές, πού λανσάρουν πολλά καινούργια σχέδια κάθε χρόνο, και συνεργάζονται με επώνυμους σχεδιαστές και καταστήματα. Στο κατάστημά μας θα βρείτε δαντέλες του οίκου Solstiss. Επίσης δαντέλες σαντιγί για νυφικά

Υστερώντας λίγο σε φινέτσα και ποιότητα, αλλά με εξαιρετική τιμή, “Chantilly” δαντέλες Θα βρούμε επίσης στην άπω ανατολή. Υπάρχουν και νυφικές και χρωματιστές ή δίχρωμες ή με μεταλλικά νήματα.


Δαντέλες μακραμέ – κιπούρ

δαντέλα σε φοζ indien

Δαντέλες κιπούρ. Ευκολοφόρετη δαντέλα. Πολύτιμες δαντέλες. Κάποτε οι γυναίκες τις έπλεκαν με το τσιγκελάκι μοτίφ μοτίφ, τα έραβαν μεταξύ τους και έφτιαναν φορέματα, μπλουζάκια, γάντια μέχρι και βέλο. Και επίσης δαντέλες Μακραμέ. Όπως και οι κιπούρ με την διαφορά τις φτιάχνουμε κόμπο κόμπο. Σήμερα τις δαντέλες αυτές τις κατασκευάζουμε από μηχανές, αλλά έχουν πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι υπέροχες. Και αυτές τις κατηγορίες τις βρίσκουμε σε χρωματιστές καθώς επίσης και σε λευκές και εκρού για χρήση νυφικών.


Δαντέλες κεντημένες σε τούλι

Τούλι κεντημένο GR-257 σε ροζ χρώμα

Όταν τελειοποιήσαμε τις κεντητικές μηχανές, εμφανίστηκε μια μεγάλη κατηγορία από δαντέλες κεντημένες σε τούλι. Με πολλά και διάφορα κεντήματα, και με διαφορετικά υλικά οι δαντέλες αυτές έχουν το μεγαλύτερο ίσως μερίδιο της αγοράς. Αυτές που τις κεντήσαμε με γυαλιστερά νήματα φλος τις ονομάσαμε δαντέλες φλος. Αυτές πού τις κεντήσαμε με περιμετρικά του σχεδίου ένα κορδόνι, που έδινε αναγλυφικότητα τις ονομάσαμε κορδονέ. Σε αυτές που προσθέσαμε παγιέττα (κέντημα μηχανής) τις ονομάσαμε saequin. Και τέλος σέ αυτές που προσθέσαμε πέρλα ή μακαρόνι στο χέρι τις λέμε κεντημένες χειροποίητες. Όλες αυτές φυσικά, υπάρχουν σε λευκές υπόλευκες εκρού κ.λ.π. οι νυφικές δαντέλες, καθώς επίσης και οι χρωματιστές που μπορεί να είναι μονόχρωμες δίχρωμες ή και τυπωμένες εμπριμέ.


Ντεγκραντέ

Είναι το ύφασμα που σταδιακά κάνει μια αλλαγή από το ένα χρώμα στο άλλο, ή από την μία απόχρωση του ιδίου χρώματος σε άλλη. Κυκλοφορεί σε όλες σχεδόν τις ποιότητες. Συνήθως έχουμε ένα χρώμα στην μία ούγια και το άλλο στην άλλη, χωρίς να αποκλείσουμε την περίπτωση επιλαμβανόμενης αλλαγής του χρώματος κατά το τρέχον μέτρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το εφέ αυτό γίνεται με ψηφιακή εκτύπωση.


Πασμίνα (pashmina)

Αν και δεν πρόκειται περί υφάσματος το μνημονεύουμε εδώ γιατί η ύφανσή της είναι όμοια με αυτήν των υφασμάτων. Προέρχεται από την περσική λέξη που σημαίνει μαλλί. Το παίρνουμε από την τρίχα της γίδας CAPRA-HIRCUS του Νεπάλ και δή από το γένι τού τράγου, υλικό που προσφέρει τις πιο πολυτελείς, μαλακές, ζεστές και ελαφριές φυσικές ίνες. Η πασμίνα λέμε ότι είναι τόσο εκλεκτή ώστε να μπορεί να περάσει μέσα από ένα δαχτυλίδι, πράγμα που είχα την τύχη να δοκιμάσω και εγώ με επιτυχία.


Τριασετάτ

Φιλικό στο σώμα Ύφασμα γυαλιστερό σατέν από την μία πλευρά και ματ κρεπ από την άλλη σε χρώμα magenta

Πολυτελές και ακριβό λόγω της επεξεργασίας του ύφασμα. Η πρώτη ύλη είναι η κυτταρίνη δένδρου όπως το βισκόζ, αλλά έχει πολύ ακριβότερη επεξεργασία και το ύφασμα που παίρνουμε είναι πολυτελές, ατσαλάκωτο, μπορεί να πλυθεί και να κρατήσει την τσάκιση. Το μεγάλο του πλεονέκτημα όμως είναι η φιλικότητα πού έχει στο σώμα. Δροσερό υποαλλεργικό και φοριέται όλες τις εποχές. Το τριασετάτ το εισάγουμε σε κρεπ-σατέν, γυαλιστερό από την μία πλευρά και ματ από την άλλη.


Σατέν Ντουσέζ

Σατέν ντουσέζ

 Duchess Satin Fabric. Είναι ένα πανέμορφο,  μεσαίου βάρους  χαμηλής στιλπνότητας ύφασμα. Είναι εύκολο στην ραφή και με αρκετή σκληρότητα, τόση όση χρειάζεται για να διατηρήση το σχήμα που δίνεται κατά την ραφή. Πολύτιμο και δυσεύρετο ύφασμα στο παρελθόν, κατασκευασμένο κατά κανόνα από μετάξι. Επομένως ήταν ύφασμα που μπορούσε να αγοράσει μόνο η υψηλή κοινωνία της εποχής και έτσι ονομάστηκε Σαντέν Ντουσέζ από το Duchess satin δηλαδή που μπορούσαν να φορέσουν μόνον οι δούκισσες. Σήμερα το κατασκευάζουμε και από πολλά άλλα υλικά, όπως ο πολυεστέρας, καθώς και σε συνθέσεις του μεταξιού.


Mikado

ύφασμα σε χρώματα emerald με σαξ

Mikado Εμπορική ονομασία ημίσκληρου υφάσματος με διαγώνια ύφανση. το συναντάμε μονόχρωμο ή και ψηφιακά τυπωμένο, κατάλληλο για coctail και βραδινά ρούχα. Όπως και τα περισσότερα υφάσματα έτσι και αυτό το συναντάμε σε διάφορα υλικά και συνθέσεις αυτών.


Τie-Dye

Μέθοδος βαφής που έγινε γνωστή από τους χίπις. Το ύφασμα το δένουμε με σπάγκο ή με λάστιχο και το βάφουμε αφού το βυθίσουμε μέσα σε μπογιά. Εναλλακτικά ψεκάζουμε πάνω του με την βαφή τα σημεία που το ύφασμα είναι δεμένο. Έτσι χωρίς να απορροφάται παντού το χρώμα σε όλη την επιφάνεια δημιουργεί μοτίβα. wiki


Υφάσματα με μαλλί.

Παλαιότερα σύμφωνα με την αγορανομία ονομάζαμε μάλλινα υφάσματα αυτά που στην σύνθεσή τους είχαν περισσότερο από 75% μαλλί. Ολόμαλλα μπορούσαν να ονομαστούν τα υφάσματα που είχαν στην σύνθεσή τους περισσότερο από 92% μαλλί. Και αυτά που είχαν 100% μαλλί τα δίναμε τον τίτλο αγνό παρθένο μαλλί και μετά από διαδικασία πιστοποίησης μπορούσαν να πάρουν και το σύμβολο του μαλλιού με την μπούκλα. Σήμερα υπάρχουν οργανισμοί πού πιστοποιούν την αλυσίδα παραγωγής μαλλιού αλλά γνωρίζω κάποιον κατασκευαστή υφασμάτων που να έχει πιστοποιήσεις. Επίσης υπάρχουν και πολλές άλλες κατηγορίες σύμμεικτων υφασμάτων με μαλλί με κύριο υλικό στην σύνθεση τα ακρυλικά νήματα και αυτό διότι το ακρυλικό βάφεται όπως το μαλλί πράγμα που μειώνει το κόστος.