UA-109714304-1

Υφασματολογία

Υφασματολογία, ζερσευ, μαλλινα, δαντέλες, κεντημένα, γνώση των υφασμάτων

Είναι η γνωση της δομής της κατασκευής και της ονομασίας  των υφασμάτων που προέρχεται απο τον τρόπο της πλέξης ή της ύφανσης, την σύνθεση, και πολλές φορές και απο την προέλευσή τους.

 

Αλπακάς

Αλπακάς , ένα εξαιρετικό ύφασμα, με φανταστική απαλή υφή, κατάλληλο για παλτό και ζακέτα. Έχει 40% μαλλί  Αλπακά,  ένα πολύτιμο δυσεύρετο υλικό, απο το Lama που ζεί στην νότιο Αμερική ελαφρύ και πολύ ζεστό.

Animal print

Υφάσματα που η ύφανση ή το τύπωμα τους παραπέμπτει σε απομίμηση γούνας ζώου. Μπορεί να είναι ζακάρ, γούνες ή και ζέρσευ.

Βατίστα

Βαμβακερό κατα κανόνα ή και συνθετικό πολλές φορές. Πολύ λεπτό ύφασμα, σχεδόν διάφανο απλής ύφανσης. Κατάλληλο για πουκάμισο, μπλούζα και φόρεμα.  Πολλές φορές χρησιμοποιείται το καλοκαίρι και για φόδρα. Πολλές φορές την συναντούμε και σαν Βουάλ.

Βισκόζη

πρώτη ύλη κλωστουφαντουργίας πού προέρχεται από την κυτταρίνη του κορμού δέντρου. Φυτικό ύφασμα, δροσερό και μαλακό. Ενδείκνυται για πιο ανάλαφρα ρούχα όπως παντελόνες, μπλουζάκια, φορέματα. 

Βελούδο

Περίολοκο και δύσκολο υφαντικά το ύφασμα αυτό για πολλούς αιώνες ηταν συνώνυμο με τον πλούτο και την αρχοντιά. Πατρίδα του κατα πάσα πιθανότητα η απω Ανατολή. Δείτε επίσης.

Γκλίτερ

Υφάσματα, από γυαλιστερά «Diamont» κολλημένα πάνω στο τούλι. Είναι κατάλληλα για όλες σχεδόν τις χρήσεις. Από μπλούζες, εσάρπες, φορέματα, μέχρι ακόμη και πανταλόνια. Extreeme Fashion πολύ μοντέρνα και εντυπωσιακά.

Δαντέλα

Σαντιγύ  κηπούρ, cantilly, κεντημένη, ακέντητη, συνθετική, βαμβακερή, μεταξωτή.

Συνήθως οι καλές δαντέλες είναι μονόφαρδες και κυκλοφορούν σε διπλόφαρδες μόνο μετά από ειδική παραγγελία. Οι καλύτερες είναι γαλλικές και είναι οι πιο φίνες από όλες. 

Δερματίνη

Είναι ενα συνθετικο ύφασμα, συνήθως ενα στρώμα πολυουρεθάνης πανω σε κάποιο υλικο, ξερσευ κατα κανόνα, που με την κατάλληλη επεξεργασία μοιάζει πολύ με το δέρμα. Την συναντάμε και σε απλή μορφή και με διάφορα σχέδια ωστε να μοιάζει με δέρμα ζώου. Στην φωτό είναι μια δερματίνη κομμένη με Leiser και απλικαρισμένη με γαζί στο υπόστρωμά της

Ζερσευ

Πλεκτά υφάσματα, μαλακής και ευχάριστης υφής. Πήραν το όνομά τους απο την περιοχή που προτοεμφανίστηκαν στό Jersey της Αγγλίας. Υπάρχουν σε πολλές μορφές, απο τα πιό απλά με απλη επίπεδη ύφανση, έως τα πιό περίπλοκα με ανάγλυφα σχέδια και μοτίβα.

Κασμίρ

Μαλλί αρίστης ποιότητας που προέρχεται από τις λεπτότερες τρίχες της κατσίκας κασμίρ. Οι τρίχες αφαιρούνται με χτένα και γνέθονται σε κλωστή με απαλή υφή. Επειδή είναι τόσο απαλό και λεπτό, τα μάλλινα υφάσματα από κασμίρ έχουν ελάχιστο βάρος και είναι πολύ ζεστά. 

Μπουκλέ

Λέγεται έτσι οποιαδήποτε ύφασμα που έχει κόμπο-μπούκλα στην ύφανσή του. Κατασκευάζεται από σχεδόν όλες τις πρώτες ύλες με ειδικές κλωστές με κόμπους ή πολύ στριμμένα νήματα, έτσι ώστε να έχει σγουρή επιφάνεια. Δεν τσαλακώνει και μπορεί να είναι μονόχρωμο, μελανζέ, καρώ ή τουιντ. 

 

Βελουτέ 

Έχει πέλος σαν το βελούδο αλλά είναι πιο μαλακό και σχεδόν πάντα ελαστικό. Υπάρχει λείο και κρας και είναι γυαλιστερό. Γίνεται φορέματα, μπλουζάκια, ζακέτες ακόμα και κολάν επειδή είναι πολύ ανθεκτικό. 

Γκρω

Έχει ανάγλυφες ρίγες οριζόντιες και είναι συνήθως σκληρό. Πλέον κυκλοφορεί σε συνθετικό,

Διαγωνάλ

Είναι πλέξη υφάσματος που όπως εύλογα καταλαβαίνουμε χαρακτηρίζεται από τις διαγώνιες γραμμές του. Είναι κυρίως ανάγλυφες και κυκλοφορεί σε σχεδόν όλες τις ποιότητες. 

Ζακάρ

Όρος για όλους τους ιστούς που έχουν πλεχτεί-υφανθεί με έναν συγκεκριμένο και περίπλοκο τρόπο ώστε να δημιουργούν σχέδια στην ύφανση. Δείτε και εδώ και επίσης εδώ

Καμπαρντίνα

Ονομάζεται η ανεπέστατη διαγώνια ύφανση του υφάσματος. Η καμπαρντίνα μπορεί να είναι από βαμβάκι, μαλλί ή και συνθετικό-ματ ή γυαλιστερή, ελαστική ή σταθερή. Από την καμπαρντίνα μπορούμε να κατασκευάσουμε ο,τιδήποτε θέλουμε. Ταγιέρ – μαντώ-παντελόνι – φούστα-σορτσάκι. Επειδή ανήκει στα λίγο πιο σκληρά και χοντρά υφάσματα δεν ενδείκνυται για παντελόνες και μπλουζάκια. 

Είναι το ύφασμα που σταδιακά κάνει μια αλλαγή από το ένα χρώμα στο άλλο ή από την μία απόχρωση του ιδίου χρώματος σε άλλη. Κυκλοφορεί σε όλες σχεδόν τις ποιότητες. 

 

Κοτλέ

Ξεχωρίζει από τις ανάγλυφες φαρδιές ή στενές αυλακώσεις που έχει κατά μήκος στην ύφανσή του. Είναι ανθεκτικό και κυκλοφορεί σε βαμβακερό, βισκοζένιο και συνθετικό. 

Κρέπ

Είναι ύφασμα που έχει κίνηση, πέφτει και δεν είναι σκληρό. Κυκλοφορεί σε μάλλινο, συνθετικό, ολομέταξο. Είναι μονόχρωμο συνήθως και στην αφή διακρίνουμε κάποιους «κόμπους», «μπιλάκια». 

Κρέπ Σατέν

Είναι ο συνδυασμός του κρέπ και του σατέν. Δηλαδή η μία πλευρά είναι ματ και η άλλη γυαλιστερή. Και οι δύο όψεις του είναι χρησιμοποιήσιμες. Είναι μαλακό, πέφτει και είναι κατάλληλο για όλες τις χρήσεις. 

Κασμηροφανέλα

Είναι συνήθως ένα καμπαρντινέ ύφασμα επίσης με χνούδι – όπως η φανέλα. Κυκλοφορεί σε μάλλινη και συνθετική. 

Lurex

Πρόκειται για ένα είδος υφάσματος που δημιουργείται με την επεξεργασία μεταλλικών ινών, πάντα γυαλιστερό. 

Λύκρα (lycra)

Γυαλιστερό, συνθετικό, ελαστικό ύφασμα το οποίο χρησιμοποιείται για καθημερινά εφαρμοστά ρούχα. Σαν υλικό είναι ζεστό για το καλοκαίρι αλλά ανθεκτικό. 

Λαμέ

Ύφασμα γυαλιστερής απαστράπτουσας υφής πού το συναντούμς σε ελαστικά ή και σταθερά υφάσματα. Συνήθως κατασκευάζεται με την θερμοκόληση μιας λεπτής στρώσης ζελατινώδους υλικού που δίνει την μεταλικής όψης γυαλιστερή επιφάνεια

Organza (Οργάντζα)

Διάφανο η ημιδιάφανο ύφασμα απλής ύφανσης και κρουστής υφής 

Πασμίνα (pashmina)

Προέρχεται από την περσική λέξη που σημαίνει μαλλί.

Προέρχεται από την τρίχα της γίδας CAPRA-HIRCUS η οποία προσφέρει τις πιο πολυτελείς, μαλακές, ζεστές και ελαφριές φυσικές ίνες. 

Πικέ (pique)

Κυματιστή επιφάνεια ενός υφάσματος, βαμβακερού νήματος και χαρακτηρίζεται από ανεβατούς παράλληλους σπάγκους φίνας ραβδωτής πλέξης. Πιο απλά- πλέξη δομημένη με τέτοιο τρόπο όπου η επιφάνεια να θυμίζει βάφλα. 

 

Τie-Dye

Μέθοδος βαφής που έγινε γνωστή από τους χίπις. Το ύφασμα δένεται με σπάγκο ή με λάστιχο και βάφεται βυθίζοντας το είτε μέσα σε μπογιά είτε ψεκάζοντας πάνω του με την βαφή τα σημεία που το ύφασμα είναι δεμένο. Έτσι χωρίς να απορροφάται το χρώμα δημιουργεί μοτίβα. 

Μελανζέ

Η ονομασία του προέρχεται από το ομώνυμο γαλλικό ρήμα και σημαίνει ανακατεύω. Είναι δηλαδή ύφασμα με ανακατεμένα χρώματα. Υπάρχει σε διάφορες ποιότητες. 

Μικάδο

Το micado είναι ένα ημίσκληρο ύφασμα, κατάλληλο για απογευματινά, βραδυνά coctail ρούχα. Το συναντάμε σε διάφορες συνθέσεις, απο ολομέταξο, σύμμεικτο καθώς επίσης και εξ ολοκλήρου συνθετικό συνήθως πολυέστερ.

Μοτίφ

Motif Κεντήματα που τα προσθέτουμε πάνω στα Παλιά ή και στα καινούργια ρούχα μας, για να τα αλλάξουμε την εμφάνιση.

 

Μάλινα υφάσματα

Αυτά που περιέχουν στήν ύφανση ή στήν πλέξη τους (ζέρσευ) μαλί υλικό που προέρχεται απο τα ζώα γενικώς,  Μπορεί να είναι μαλί απο τα πρόβατα τίς καμήλες, τά Λάμα, τις Κατσίκες κλπ. Το μαλλί τις καμήλας μας δίνει τα camel υφάσματα, που λόγω και του χρώματος τους κατ επέκταση ονομάζουμε και το χρώμα. 

 

Μοχαίρ

Προέρχεται από τις κατσίκες Ανκορά. Τα υφάσματα αυτά έχουν συνήθως μακρύ ή κοντό χνούδι. 

Μουσελίνα-Σιφόν

Είναι απαλό, ελαφρύ, μαλακό διάφανο ύφασμα. Έχει κίνηση, είναι αέρινο και αραχνοΰφαντο. Κυκλοφορεί σε ολομέταξο και συνθετικό. 

Μπροκάρ

Έχει την ύφανση του ζακάρ, είναι σκληρό και έχει ανάγλυφα μοτίφ. Κυκλοφορεί σε όλες τις συνθέσεις. 

Παλτό

Μια μεγάλη κατηγορία υφασμάτων, που τα υλικά τους μπορεί να είναι απλά συνθετικά, έως τα πιο πολύτιμα όπως Κασμίρ αλπακά μοχέρ κλπ

Παγιέτα

Υλικό πού συνήθως ράβεται πάνω στο ύφασμα δίνοντάς του μια εντυπωσιακή αστραφτερή εμφάνιση,

Πρενς ντε γκαλ

Στα γαλλικά σημαίνει ¨Πρίγκιπας της Ουαλίας». Παρακάτω βλέπουμε την διαφορά του από τα συνηθισμένα σκωτσέζικα καρω. 

Πιε ντε πουλ-Πιε ντε κοκ

Ονομάζεται έτσι γιατί το σχέδιο του μοιάζει με τα σημάδια που αφήνει ο πόδι της κότας (πιε ντε πουλ) ή του κόκκορα (πιε ντε κοκ) στο χώμα. Είναι μικρά καπώ με εναλλαγή σκούρου και ανοιχτού χρώματος στις 4 άκρες-ουρίτσες , που φτάνουν μέχρι τα διπλανά καρώ του αντίθετου χρώματος. 

Ποπλίνα

Λεπτό συνήθως βαμβακερό ύφασμα -φυσικά κυκλοφορεί και με άλλες συνθέσεις, ελαστάν, πολυέστερ-το γνωστό σε όλους μας «πουκαμισόπανο». Με λίγα λόγια είναι σαν μία καμπαρντίνα λεπτή. 

Σατέν

Είναι γυαλιστερό ύφασμα. Οτιδήποτε γυαλιστερό λοιπόν λέγεται σατέν. Κυκλοφορεί σε όλες τις συνθέσεις και σε πάρα πολλές ποιότητες. 

Τσόχα

Είναι ένα ύφασμα που έχει βάση το μαλλί. Μετά την ύφανσή του δέχεται μία επεξεργασία ξυρίσματος και βαψίματος. Δεν έχει πέλος και δεν ξεφτίζει. 

Τουίντ

Προέρχεται από την αγγλική λέξη tweed (σκοτζ. tweed που σημαίνει ύφασμα με ραβδώσεις). Χοντρό μάλλινο ύφασμα με χαρακτήρα ρουστίκ που έχει υφανθεί με διαφορετικού χρώματος κλωστές δημιουργώντας σβώλους στην επιφάνεια του. Αρχικά παραγόταν αποκλειστικά στην Αγγλία και την Ιρλανδία. Το τουΐντ ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζει το «στιλ εξοχής». 

Ταφτάς

Είναι ύφασμα αρκετά σκληρό, δεν ντραπάρει, είναι πυκνό, στέκει και θροίζει. Ο μεταξωτός είναι πιο σκληρός και ο συνθετικός πιο μαλακός και μοιάζει με καλής ποιότητας φόδρα. 

Οργάντζα

Είναι σκληρό διάφανο ύφασμα. Μεταλιζέ ή ματ, ολομέταξο, βαμβακερό ή συνθετικό. 

 

Ραζμίρ

Είναι ύφασμα σκληρό και χοντρό από τη μία μεριά ελαφρώς γυαλιστερό. Κυκλοφορεί συνθετικό και μεταξωτό. Κατάλληλο για νυφικά.

Φανέλα

Είναι ύφασμα που έχει χνούδι είτε από τη μία μεριά είτε και από τις δύο. Κυκλοφορεί σε μάλλινο αλλά και σε πολυεστερικό. 

Ψαροκόκαλο

Επίσης πλέξη υφάσματος που στην ύφανσή του υπάρχουν διαγώνιες γραμμές που όταν ενώνονται μοιάζουν σαν κόκαλο ψαριού. 

Pin It on Pinterest

Share This