Κρέπ σατέν εξαιρετικά φίνα υφάσματα

 

Όπως λενε και οι λέξεις πρόκειται για ένα ύφασμα που απο την μία πλευρά είναι κρέπ και απο την άλλη είναι σατέν. Μέχρι εδώ είναι τα εύκολα, τα δύσκολα αρχίζουν τώρα. Απο τι είναι φτιαγμένο, πώς συμπεριφέρεται,  τσαλακώνει? Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν και δεν ειναι εύκολα ακριβώς.

Σύνθεση

Εδώ ισχύει το λίγο απο όλα. Η σύνθεση του μπορεί να ειναι απο βισκόζι, μπορεί να ειναι απο πολυεστέρα, ή απο διάφορες τεχνικές η συνθετικές ίνες, ή και απο προσμίξεις όλων αυτών των υλικών. Όλες αυτές ( οι προσμίξεις ) δίνουν και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά

Προέλευση

Συνήθως στά ευρωπαικά εργοστάσια ( δεν ξέω αν κατασκευάζεται πλέον στην ευρώπη)  χρησιμοποιύσαν προσμίξεις όπως. Βισκόζι με πολυέστερ, βισκόζι με ασετάτ, καμιά φορά ασετάτ με μαλί, μοντάλ κλπ. Σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούσαν υλικα αρκετά ή και πολυ και φιλικά στο σώμα.  Μειονέκτημα αυτών το λιγο ή πολύ τσαλάκωμα.

Με την δυναμική είσοδο των εργοστασίων της άπω Ανατολής στην Ευρωπαική αγορά, άρχισε να κυριαρχεί το πολυέστερ που τα πρώτα χρόνια δεν μπορούμε να πούμε οτι ήταν και κάποιας καλής ποιότητος. Ηταν βλέπετε οι χρονιές του φθηνού.

Ταυτόχρονα  στήν Κίνα την πατρίδα του Μεταξιού, ας μη ξεχνάμε απο εκεί το έφεραν οι καλόγεροι στο Βυζάντιο, μαζί με το πολυέστερ υπάρχει και το μετάξι. Βρίσκουμε το κρέπ σατέν σε μιά μεγάλη ποικιλία απο ολομέταξες ποιότητες  σε διάφορα βάρη. Θα το λέγαμε πιο απλοικά, πιο χοντρό και πιο ψιλό. Τα ολομέταξα κρέπ σατέν ανάλογα με την επεξεργασία και την ποιότητα της πρώτης ύλης συναντώνται σε διάφορες τιμές.

Παράλληλα απο κάποια εργοστάσια στην Ιαπωνία άχισε να εισάγεται το Τριασετάτ. Ειναι ενα υλικό που συνδιάζει την φιλικότητα στο σώμα των ζωικών υλικών ( μετάξι ) ή των φυτικών ( βισκόζι ) με την αντοχή στο τσαλάκωμα και το πλύσιμο, με τις τεχνικές συνθετικές ύλες όπως ο πολυεστέρας κλπ.  Μειονέκτημά του σε σχέση με τον πολυεστέρα η ακριβότερη τιμή του.

 

Οι ποιότητες μας είναι

 

Αναφορές

Wikipedia

Britannica

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο