Περίολοκο και δύσκολο υφαντικά το ύφασμα αυτό για πολλούς αιώνες ηταν συνώνυμο με τον πλούτο και την αρχοντιά. Πατρίδα του κατα πάσα πιθανότητα η απω Ανατολή. Υφαμένο σε έναν ειδικό αργαλιό που ύφαινε δύο υφάσματα ταυτόχρονα, παράλληλα μεταξύ τους. Αυτά ήταν ενωμένα μεταξύ τους με χιλιάδες μικρές κλωστες. Στην συνέχεια κόβονταν στην μέση και δημιουργουσαν δυο ξεχωριστά υφάσματα που είχαν πέλος απο την μία τους πλευρά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρειτε στην Wiki

Εικονογράφηση που απεικονίζει την κατασκευή βελούδινου υφάσματος

Σήμερα με την βοήθεια της τεχνολογίας η κατασκευή του βελούδου ειναι ευκολότερη με απτέλεσμα να πέσουν πολύ οι τιμές.

Το βελούδο κατασκευάστηκε αρχικά απο μετάξι.   Στην συνέχεια απο πολλά άλλα υλικά όπως το βαμβάκι , το μαλί, το βισκόζι το ραιγιόν και πολλά άλλα.

Είδη βελούδου

Ανάλογα το υλικό κατασκευής και την επεξεργασία κατα τη διάρκεια της κατασκευής του ή και αργότερα το συναντάμε σε διάφορες μορφέσ και διάφορες ονομασίες. Αυτά που είναι κατασκευασμένα απο Βισκόζι ή απο ραιγιόν, που έχουν μία φυσική γυαλάδα θα τα λέγαμε ¨Σιφόν¨. Αυτά θα μπορούσαν να είναι είτε εμπρίμέ είτε μονόχρωμα.

Κάποια άλλα που ειναι υφαμένα πάνω σε μιά διάφανη βάση. Μετά απο μια ειδική επεξεργασια χάνουν το πέλος σε κάποια σημεία. Δημιουργούν έτσι διάφορα σχέδια παιχνιδίσματα, ανάμεσα στήν διαφάνεια και στο πέλος. Αυτά λέγονται Burnout Velvet ή και Devore. Φυσικά θα μπορούσε η βάση τους να μην είναι διάφανη.

Επισης πολά απο τα βελούδα υπόκεινται στήν επεξεργασία του σιδερώματος, όπου τα πρεσάρει ένας καυτός κύλινδρος πού πρεσσάρει απλά το πέλος σε μία φορά δίνοντας γυαλλάδα σε όλη την έπιφάνεια. Πολλές φορές έχει χαραγμένα σχέδια επάνω του αφήνοντας ασιδέρωτα κομάτια  όπου το πέλος στα σημεία αυτα είναι όρθιο δημιουργεί διάφορα εφέ.